Mag u een werknemer ontslaan bij een diefstal van geringe waarde?
Datum: augustus 15, 2017Zou u een werknemer die een balpen heeft gestolen, mogen ontslaan? Diefstal vormt immers een dringende reden voor ontslag. En moet u dat dan op staande voet doen of via een ontbindingsverzoek?
Als een werknemer iets steelt van geringe waarde wordt dat in het arbeidsrecht ook wel een “bagateldelict” genoemd. De diefstal van geringe waarde wordt anders behandeld dan een diefstal van iets met grote waarde. Ook is het dan de vraag of de werknemer op staande voet mag worden ontslagen of dat er een “gewoon” ontslag, via een ontbindingsverzoek, moet volgen.
Er zijn tal van uitspraken over het bagateldelict. Pas geleden moest de rechter, kort na elkaar, oordelen over twee zaken die betrekking hadden op een bagateldelict. In beide gevallen ging het om een supermarktmedewerkster die iets van de supermarkt had gegeten. Dat is ook diefstal, want niet eerst aangekocht. In beide gevallen hanteerde de supermarkt een zero tolerance beleid. Dat beleid werd binnen beide supermarkten breed uitgedragen en nageleefd. Ook als u geen supermarkt runt, zijn de uitspraken relevant, omdat het gaat om de vraag wat te doen bij diefstal van geringe waarde.