• veelgestelde vragen
  • referenties
Wat zijn de gevolgen als de Belastingdienst meent dat er sprake is van een dienstbetrekking?

De arbeidsrechtelijke consequenties hiervan laat ik hier even buiten beschouwing. In de periode tot 1 juli 2018 geldt, zoals ik in mijn blog en vlogs ook uitleg, dat de handhaving van de Wet DBA is opgeschort. Alleen als sprake is van kwaadwillenden, wordt wel degelijk gehandhaafd.

Als de Belastingdienst na 1 juli 2018 vaststelt dat in uw situatie sprake is van een dienstbetrekking, geldt – uitgaande van de gedachte dat de plannen in de tussentijd niet wijzigen – dat de fiscale gevolgen groot zullen zijn.

De Belastingdienst kan dan een naheffingsaanslag loonheffingen opleggen aan de opdrachtgever (werkgever). De opgelegde loonbelasting kan de opdrachtgever(werkgever) op de opdrachtnemer (werknemer) verhalen.

De werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet kan de opdrachtgever (werkgever) niet op de opdrachtnemer (werknemer) verhalen. Wel kan de opdrachtnemer (werknemer) zijn positie als fiscaal ondernemer verliezen en daarmee dus allerlei fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek of startersaftrek.

Ben ik verplicht met de modelovereenkomsten van de Belastingdienst te werken?

Nee. Als in uw situatie bijvoorbeeld sprake is van zuivere zzp-situatie, kunt u uw eigen overeenkomst van opdracht gebruiken, die u naar eigen smaak heeft ingericht. Het is wel belangrijk dat u vooraf informatie inwint bij een arbeidsrecht advocaat om dat goed te laten toetsen. Als sprake is van een zuivere zzp-situatie hoeft u dus niet met een modelovereenkomst van de Belastingdienst te werken. U hoeft de overeenkomst dan ook niet in te sturen naar de Belastingdienst. Uiteraard moeten er geen bepalingen in zijn opgenomen die tegenstrijdig zijn met de vereisten voor zelfstandig ondernemerschap.

Ook kunt u altijd een overeenkomst op maat (laten) opstellen en deze insturen naar de Belastingdienst. Dit is vooral aan te raden als u twijfelt of uw situatie voldoet aan de regels uit de Wet DBA. U kunt dan nauwkeurig uitwerken hoe partijen met elkaar werken en waarom dit kwalificeert als een overeenkomst van opdracht. Als de Belastingdienst de redenering kan volgen en de overeenkomst goedkeurt, zijn er geen risico’s meer dat de overeenkomst wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst (zolang de praktijk overeenkomt met de inhoud).

Als u wel met een modelovereenkomst van de Belastingdienst wilt werken, bekijk dan even mijn vlog of lees mijn blog over dit onderwerp. Hierin leg ik uit waarom het belangrijk is de modelovereenkomsten van de Belastingdienst niet klakkeloos over te nemen.

“Nauwkeurige, professionele en betrokken aanpak”

Na jarenlange goede samenwerking ontstond er een conflict tussen mij en een opdrachtgever. Ik was op zoek naar een betrouwbare en oprechte advocaat die mij bij wilde staan gedurende het geschil. [Lees meer]

H. Moseley
Mondhygiënistepraktijk H. Moseley
zzp'er

Via een kennis ben ik in contact gekomen met Ruby Samad. ArbeidsrechtLab bleek voor mij de perfecte match. Met name door de combinatie van haar nauwkeurige, professionele en betrokken aanpak was ik erg onder de indruk. Ruby heeft mij gedurende het proces goed geholpen. Ik ben erg tevreden over de dienstverlening en haar persoonlijke benadering.

“Ruby worked in the most honest and transparent way”

I hired Ruby in July 2016 to help with a contract dispute with my former employer; the issue wasn't something I could solve alone. I took the recommendation of a doctor friend who had worked with Ruby in the past. [Lees meer]

Erika P.
Digital Marketing Executive
zzp'er

Ruby answered my first email request within a few hours; I was delighted to have had such a quick turnaround and that she was willing to take me on for a fee I could manage. She was attentive, made me feel she was completely on my side, and she empathetically build an action plan to meet the best case scenario for me. I was absolutely over the moon to have her support; she fully sympathized and worked quickly to resolve directly with my employer, working to broker the case wholly in my favour. 

Ruby never left my side, even after the case was closed, she followed up with me to make sure I was taken care of. She didn’t let the difficult, emotional advances of my employer shake me. She helped me stand my ground. I couldn’t have asked more from an advocate, someone to champion my case, and someone fully reliable to deliver results. She worked in the most honest and transparent way I have ever experienced working with a legal professional, and especially where timing was everything, she delivered as quickly as she could. I never felt alone. 

I’ve also worked with private legal insurance companies before and their turnaround times are atrocious; I was delighted to not have to chase Ruby and appreciated her proactive approach to solving my case. At the time, she turned what felt like a hopeless situation to one where I had power, rights, decisions to take, and hope. 

I am grateful to Ruby for her support, and recommend her wholeheartedly to anyone looking for effective and reliable counsel.

“Een overeenkomst van opdracht in duidelijke begrijpelijke taal”

Ik worstelde met de nieuwe wet DBA. Ben ik een freelancer of werk ik in verkapte loondienst? Na een kennismakingsgesprek met Ruby is zij voor mij aan de slag gegaan. Ruby toetste mijn bedrijf en liet mij weten dat ik een echte zzp-er ben en ik dus kan blijven werken als freelancer. [Lees meer]

M. van Arkel
Kok Te Huur
zzp'er

Zij maakte voor mij een overeenkomst van opdracht die in duidelijke taal is opgesteld, zodat mijn klanten echt begrijpen wat ze tekenen. Hierdoor kan ik gewoon blijven werken en zijn mijn klanten gerustgesteld op de samenwerking met mij en hierdoor heb ik geen opdrachten verloren.

Ik kan alle freelancers die problemen hebben met de wet DBA aanraden om eens met ArbeidsrechtLab Advocatuur te gaan praten om zo alle problemen voor te zijn.

Opdrachtgevers/zzp'ers: Hoe ga ik voor u te werk?

Opdrachtgevers/zzp'ers: De (slechte) modelovereenkomsten van de Belastingdienst

Wet DBA: de belangrijkste informatie op een rij

In 2016 is er veel te doen geweest over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA). Ook in 2017 zal de Wet DBA de gemoederen bezig blijven houden. En hoewel de laatste berichten zijn dat de handhaving van de Wet DBA voorlopig tot 1 juli 2018…