U hebt een VSO ontvangen

Datum: november 5, 2024 Tags: werkgevers , werknemers

Bijna dagelijks word ik gebeld door werknemers die van hun werkgever een vaststellingsovereenkomst hebben ontvangen. Zo’n document komt vaak onverwacht en roept direct vragen op. Wat betekent het? Krijg ik waar ik recht op heb? En wat als ik meer bedenktijd nodig heb?

Meestal wil de werkgever snel duidelijkheid: een reactie binnen een week is geen uitzondering. Soms is al een ontslagaanvraag bij het UWV ingediend om te voorkomen dat een werknemer zich ziek meldt en ontslagbescherming krijgt. In andere gevallen zijn er verbetertrajecten ingezet of worden deze als stok achter de deur gebruikt.

Drie ontslagroutes

Als u met een vaststellingsovereenkomst te maken krijgt, is het goed om te weten dat de wet uw werkgever drie opties biedt om een arbeidsovereenkomst te beëindigen:

  1. Toestemming van UWV: UWV komt in beeld bij bedrijfseconomische redenen, zoals een reorganisatie of sluiting. Ook bij langdurige arbeidsongeschiktheid (meer dan twee jaar) kan UWV toestemming geven voor ontslag.
  2. Ontbinding via de kantonrechter: Wanneer het ontslag te maken heeft met de persoon van de werknemer (zoals disfunctioneren, verwijtbaar handelen of een verstoorde arbeidsrelatie), moet de werkgever naar de kantonrechter.
  3. Een vaststellingsovereenkomst aanbieden: Wanneer de eerste twee routes niet stevig genoeg onderbouwd kunnen worden, blijft deze optie over. En dat biedt onderhandelingsruimte voor u.

Waarom een advocaat inschakelen juist helpt

Veel werknemers vrezen dat het inschakelen van een advocaat tot conflicten leidt. In werkelijkheid is vaak het tegenovergestelde waar. Door het traject aan een arbeidsrecht advocaat over te dragen, verdwijnt de emotie uit het proces, waardoor het een zakelijke kwestie blijft – voor beide partijen. Dit maakt de onderhandelingen met uw werkgever vaak juist eenvoudiger en constructiever.

En wat kost dat?

Goed om te weten: ik heb tot nu toe altijd kunnen regelen dat de kosten van mijn juridische bijstand (grotendeels) door de werkgever worden vergoed.

Hebt u vragen over een vaststellingsovereenkomst? Aarzel niet om contact op te nemen.